Zakaj difuzijsko zaprt sistem?

Pozdravljeni vsi, ki berete naš spletni dnevnik. Tokrat bomo na kratko poskušali obrazložiti zakaj se podjetje PegyDom kljub trendom ne odloči za difuzijsko odprt sistem sestave zunanje stene.

Pri pogovorih z našimi strankami opažamo, da precej negotovosti povzročajo strankam različni strokovnjaki in svetovalci pri odločanju glede načina gradnje njihovega novega doma. Nekaj je teorija in komercialne poteze trženja novih materialov in sistemov, nekaj popolnoma drugega pa je to v praksi izvesti tako, da dejansko funkcionira in prinaša obljubljene rezultate.

To, da difuzijsko odprta hiša ”bolj diha” in omogoča boljše prehajanje vlage skozi steno je dobra tržna niša, ki pa se v praksi žal ne izkaže najbolje. Sploh v smislu energetske varčnosti sistema, ki pa je naše glavno vodilo. V primeru difuzijsko odprte hiše v vlagi, ki pobegne skozi steno izgubimo mnogo preveč latentne toplote, ki bi jo ob ustreznem sistemu prezračevanja in zaprtem sistemu lahko vrnili nazaj v hišo. Poleg tega difuzijsko odprt sistem ob povečanju vlage (med vikendi, ko so vsi uporabniki hiše doma + kakšen obisk), uspe skozi steno odvesti le 5% vlage, kar je z ostalimi 95 % zanemarljivo.

Difuzijsko odprta hiša je iz vidika tehnologije in načina gradnje veliko bolj zahtevna in tvegana, kot zaprta. Zakaj? Ob nepravilno izvedeni ali že ob manjši napaki pri izvedbi parne ovire, se točka kondenzacije preseli v izolacijo med konstrukcijo, kar povzroča vlaženje ter posledično trohnenje lesene konstrukcije. Po naših izkušnjah pa teh napak in nestrokovne izvedbe nikakor ni malo.

Zato v podjetju PegyDom izvajamo difuzijsko zaprt sistem montažne gradnje, ki je preizkušen že vrsto let. Ob boljših materialih in tehnologiji pa smo prepričani, da lahko našim strankam v razmerju med kvaliteto in ceno ponudimo najugodnejšo izvedbo montažne hiše.

This entry was posted in Splošno. Bookmark the permalink.

Comments are closed.